Seth Abramson

Seth Abramson er advokat og professor ved ‘University of New Hampshire’. Han er en kjent politisk kommentator i USA. Denne teksten er en oversettelse av en av Abramsons Twittertråder om Muellers etterforskning av Trump-Russland-saken:

MUELLER-ETTERFORSKNINGEN

Denne tråden gir deg alt du trenger å vite, inkludert viktig kontekst som andre ikke rapporterer, om siste nytt: Rick Gates innrømmer skyld.

Dette er tredje skyldinnrømmelse blant hovedpersoner i Trump-kampanjen – og plasserer Mueller på Trumps dørstokk. Håper du leser og deler.

1) I dag har Trumps tidligere valgkampsjef Rick Gates erkjent skyld for ett tiltalepunkt om konspirasjon mot USA og ett tiltalepunkt om å ha gitt falsk informasjon (det sistnevnte tiltalepunkt har også to medlemmer av Trumps nasjonale sikkerhetsteam erklært seg skyldige i).

https://www.cnbc.com/2018/02/23/former-trump-campaign-official-rick-gates-pleads-guilty-on-two-counts.html

2) Rick Gates er tiltalt for konspirasjon sammen med Trumps tidligere kampanjeleder, Paul Manafort. Begge ble beskyldt for (over flere år) å ha vært uregistrerte agenter som jobbet for en pro-Putin ukrainsk politiker – og for å ha begått bedrageri og skatteunndragelser.

3) Ifølge NBC har Trump privat fortalt venner at han kunne få alvorlige juridiske problemer dersom Paul Manafort uttaler seg mot ham – noe som indikerer at Manafort kjenner til kriminalitet begått av Trump.

Når hans medsammensvorne nå hjelper Mueller, ser det ut til at Manafort, 68, går en rettssak i møte – som han ikke kan vinne – samt livstid i fengsel.

4) Det er klart at Manafort er et hovedmål i Trump-Russland-etterforskningen, men det er også klart – etter Trumps ukloke tilståelse til venner, der vennene umiddelbart lekket tilståelsen videre til pressen – at Manafort kan felle Trump, og at Gates kan bli brukt til å få Manafort til å snu.

5) Med mindre Paul Manafort virkelig nyter tanken på å dø i fengsel – da ingen juridiske eksperter kan se at han har noe håp om å kunne vinne to separate føderale rettssaker for forbrytelser (med flere tiltalepunkter i hver sak) i D.C. og Virginia – så har han to valg: (1) be om benåding eller (2) snu mot presidenten.

6) Ingen av bevisene i Trump-Russland-etterforskningen kan utelukke at Trump har gjort seg skyldig i noe galt – alle bevisene enten beskylder ham (dvs. peker på at han har strafferettslig ansvar) eller beskylder hans medhjelpere og familien. Derfor vil det være dumt av Manafort å tro at Trump på et senere tidspunkt kan være i posisjon til å benåde ham.

7) Amerikanere bør derfor anta at vi i morgen får den første dagen med seriøse, vedvarende «plea negotiations» [forhandlinger om «tilståelsesrabatter»] mellom spesialetterforskeren som gransker Donald Trump og Trumps tidligere kampanjeleder – målet er å få Trumps tidligere kampanjeleder til å snu mot presidenten.

8) Det ufravikelige resultat av forhandlingene mellom Manafort og Mueller er en avtale der Manafort går med på å gi Mueller inkriminerende bevis mot Trump, om at Trump selv har fortalt venner privat om at Manafort har slike bevis. Sluttspillet på Mueller-etterforskningen er dermed kjent.

9) Det er bare på to måter dette vil kunne utvikle seg annerledes:
1. Manafort kjører saken sin i håp om at den vil gå over flere år – inntil han dør – med ham selv ute på kausjon mens saken ankes.
2. Mueller nekter å gi Manafort en avtale som kan holde ham utenfor fengselsmurene for resten av livet.

10) Den eneste grunnen for Mueller til å nekte å gi Manafort en deal bedre enn livstid i fengsel, er hvis han vet – etter Gates sin «Dronning for en dag»-utspørring med FBI, hvor Gates har fått avtale om  «tilståelsesrabatt», og dermed er fri til å diskutere ethvert lovbrudd som han har deltatt i eller sett – at Gates alene kan «gi ham» Trump.

11) Dette er grunnen til at Mueller ikke kommer til å velge den veien: selv om Gates, helt alene, kunne felle Trump – eller han kunne gjøre dette i forbindelse med andre ikke-Manafort-vitner, som Mueller kan få til å vende seg mot Trump – så er denne saken allerede så politisert at Mueller vil behøve *overveldende sikre bevis* mot Trump.

12) Mueller har med andre ord ikke råd til å eksludere noen vitner [som han kan nå], der de har inkriminerende informasjon om presidenten (en liste som, antagelig, ekskluderer Trumps familiemedlemmer, hvis vi ser for oss at ingen av dem ville vitne mot ham). Mueller vil derfor sannsynligvis tilby Manafort en deal.

13) Forsvarsadvokater vurderer en klients alder, helse og potensielle livskvalitet etter løslatelse, ved rådgivning om lange fengselsstraffer.

I Manaforts tilfelle vil jeg – basert på min erfaring med store forbrytelser – si at Manafort kunne være villig til å ta opptil 5 år i fengsel.

14) Husk at fengselsstraff utgjør en enorm påkjenning på kroppen; Manafort er ikke en mann som synes å ha stor lojalitet til Trump; Manafort kan ikke vinne sin sak, eller det kan synes slik; Mueller kunne fortsette å rulle ut nye tiltaler; og Manafort må vinne i D.C. *og* Virginia.

15) Når dette er sagt, så kan Mueller-Manafort-forhandlingene fort ta tid – da det kommer til å bli vanskelig å etablere vilkår, og virkelig vanskelig å i det hele tatt få Manafort til det punktet hvor han inngår en avtale om «tilståelsesrabatt» og lar Mueller få se hva han har. Mueller kan komme til å måtte vise mer av sin hånd først.

16) Hva Det hvite hus vil gjøre etterhvert som Mueller-Manafort-forhandlingene forløper i all hemmelighet – og mest sannsynlig uten lekkasjer på grunn av Muellers profesjonalitet og Manaforts egeninteresse – er hva det alltid har gjort: late som at noe som ikke har skjedd enda, betyr at det *aldri* kommer til å skje.

17) Forvent derfor at Donald Trump og hans allierte vil si at Gates-saken ikke har noe å gjøre med Russland eller Trump, og at Gates var en perifer person i Trump-kampanjen. Vær likevel klar over at alle disse uttalelser er løgner – og de er uttalelser som Det hvite hus selv vet er løgner.

18) Reuters, en av verdens mest pålitelige nyhetsbyrå, sier her at «Rick Gates hovedsakelig fungerte som Trumps kampanjeleder i mer enn to måneder, selv om han ikke mottok noen lønnsutbetalinger for denne perioden.»

Det siste faktum kommer til å være *avgjørende* her.

https://www.reuters.com/article/us-usa-election-trump-staff/one-secret-of-trumps-low-cost-campaign-free-labor-idUSKCN1181CV

19) Både Manafort og Gates arbeidet *gratis* for Trump, på tross av at deres tjenester var verdt hundretusener av dollar (eller mye mer enn det – gitt  Manaforts prisnivå og det faktum at han jobbet for kampanjen i 6 måneder – samt at Gates jobbet for Trump i dobbelt så lang tid).

20) Manafort og Gates er ikke filantroper – de jobbet gratis for Trump, fordi de forventet å få fortjeneste gjennom dette på et eller annet tidspunkt. Deres lengre historie med kriminelle konspirasjoner, tilsier at de mottok nesten alle sine lønninger fra pro-Putin-politikere i Ukraina.

21) Gates sin rolle i Trump-kampanjen inkluderte arbeid ved «The Repulican National Convention» (RNC) i juli 2016: en av hans hovedjobber var å endre RNC-plattformen til Putins fordel – en endring Trump ga ordre om på det samme møtet i mars 2016, der George Papadopoulos fortalte Trump om at Putin ønsket å forhandle med ham.

22) Gates var også ansvarlig for brutalt å knuse «Never Trump»-bevegelsen på «The Republican National Convention», en bevegelse som ble ledet av hovedgruppen konservative som – inntil Trump byttet parti og lot som han var republikaner – hadde utgjort kjernen av «GOP».

23) Men Gates var også trygg på Manafort som – under hele presidentkampanjen i 2016 – var midt i en pågående kriminell konspirasjon med ham (nærmere bestemt tildekkingsfasen), så sjansen for at Manafort ikke betrodde seg til ham om kriminelle ugjerninger var tilnærmelsesvis null.

24) Dette betyr at Gates, sammen med Manafort, var involvert i å rulle ut Trumps Russland-policy på Mayflower Hotel, 27. april 2016, i en tale hvor Trump lovte en «god deal» for Russland om sanksjoner. Hvordan spilte Manaforts og Gates sine profittmotiv og bånd til Russland inn her?

25) Vi må også ta i betraktning at selv kun påstander mot Manafort og Gates, var og er nært knyttet til russiske interesser og planer, så ethvert krav om at dette er mer finansielle forbrytelser som ikke er relatert til Kremls geopolitikk er *nonsense*.

What Manafort’s Indictment May Tell Us About Russian Election Meddling

26) Listen over Gates sine andre kampanjeoppgaver er lang, og den kommer til å bli lengre etterhvert som media fokuserer mer på ham. Visste du for eksempel at han var den som signerte alle taler som ble holdt på RNC, inkludert – ifølge rapporter – Melanias plagierte tale? Men det finnes mye mer enn dette.

27) Mer alvorlig, visste du at Rick Gates har lobbyet direkte med Kreml, for å legge til rette for at Putin enklere skal kunne spionere på folk?
https://nypost.com/2016/10/23/ex-trump-aides-tied-to-firm-that-tried-to-expand-russias-spying-efforts/

28) Eller visste du at Gates en gang var på flukt fra Putins venn Oleg Deripaska, fordi han skyldte ham penger? I følge et arkivnotat gikk Manafort og Gates under jorda og «forsvant». Under kampanjen reetablerte Manafort kontakt, for å tilby Deripaska kampanjeinformasjon.
https://t.co/DOTm5FEyPx

29) Så, hvis Manafort og Gates på et tidspunkt begge var på rømmen fra Deripaska, og Manafort så tilbød kampanjeinformasjon til Deripaska, via en mellommann – der denne informasjonen har pengeverdi og slik konstituerer samhandling med en fremmed nasjon – hvorfor skulle han skjule dette fra Gates?

30) The Guardian rapporterte i april 2016 at Trumps ansettelse av Gates var forunderlig, fordi i motsetning til Manafort, hadde han «lite kampanje-erfaring». Hva kunne ha *motivert* Gates til å påta seg en rolle så utenfor hans arbeidsområde? Tilsier senere hendelser at dette var patriotisme – eller hemmelig bestikkelse?

31) I september 2016 merket CNN seg at Trump forfremmet Gates like etter at Manafort ble «sparket» (han ble «sparket» for syns skyld; Manafort fortsatte med rådgivning til Trump). Hva motiverte Trump til å belønne Manaforts nestleder, samtidig som han liksom-distanserte seg fra Manafort?
https://edition.cnn.com/2016/09/01/politics/donald-trump-campaign-changes/index.html

32) Nærmere bestemt utnevnte Trump Rick Gates til sin kontaktperson for RNC – en svært viktig rolle i kampanjens løp – etter at Manafort forlot kampanjen. CNN skrev på den tiden: «det er uklart hvorfor Gates ble utnevnt til kontaktperson for RNC under de gjeldende forholdene [der Manafort hadde sluttet].»

33) Her er det verdt å merke seg Trumps iøynefallende vane med å belønne menn som han visste ville bli vitner i Russland-saken. Han ga Papadopoulos tilbud på en blankosjekk-jobb; holdt kontakten med Manafort; ba Flynn om å «være sterk», og han sa at han ønsket å tilby han jobben tilbake; og så videre.

34) Dessuten kommenterte Washington Post, midt i 2016, at Rick Gates var del av en mistenkelig lang liste av Trump-rådgivere som hadde *kjent* russiske kontakter på en tid da Trump «ansatte» dem – gratis. Gates har altså vært en Trump-Russland-figur hele tiden.
https://t.co/4km69gluZX

35) Da Manafort-Lewandowski-splittelsen oppsto i Trumps kampanje i april 2016 – med Trumps ikke-Russland-tilknyttede medhjelpere på Lewandowskis side, og Russland-tilknyttede medhjelpere på Manaforts side – sluttet Gates seg til Roger Stone (han var av Guccifer-kontaktene) på Team Manafort.

http://nymag.com/daily/intelligencer/2016/04/how-paul-manafort-took-over-the-trump-campaign.html

36) Det er med alt dette i minnet, at vi må se på Gates sin tilståelse i dag:
https://www.vox.com/2018/2/23/17045484/gates-plea-deal-full-text-russia-investigation

37) Og det er med dette i minnet at Det hvite hus sin uunngåelige påstand – om at Gates ikke var viktig for Trump – må avskjæres med sitater som dette;
(Business Insider): «Rick Gates tok over den fungerende kontroll med å lede Trump-kampanjen i juni.»
http://www.businessinsider.com/ap-questions-linger-about-trumps-relationship-with-russia-2016-11?r=US&IR=T&IR=T

38) Merk også Trump-Russland-figuren Michael Caputo, som brukte den siste dagen til å prøve å overbevise media om at Gates aldri kom til å innrømme skyld – han måtte trekke seg fra Trump-kampanjen etter å ha sendt en uklok e-post, da han tok side med Gates i Lewandowski-Manafort-dysten.
https://edition.cnn.com/2016/06/20/politics/michael-caputo-corey-lewandowski-donald-trump/index.html

39) Ansettelsen av Gates var med andre ord et merkelig valg av Trump; hans motiver var tvilsomme fra starten av og de forble tvilsomme; han var del av en mindre gruppe Russland-tilknyttede medhjelpere i kampanjen; han splite en hovedrolle i Trumps kampanjestrategi, inkludert kampanjens Russland policy – og Mueller *eier* ham nå.

40) Å si at Mueller har sirklet rundt Trump en stund nå – spesielt med sin aggressive etterforskning av Jared Kushner, Trumps svigersønn – må sies å være en presis beskrivelse. Å ta steget videre nå, og si at Gates sin skyldinnrømmelse plasserer Mueller på Trumps dørstokk, er udiskutabelt. Hvor lenge kan Manafort holde ut? /slutt

PS/ Husk at Manafort offentlig kommer til å hevde sin uskyld helt inntil det siste sekundet – før han signerer en «plea deal» [avtale om «tilståelsesrabatt»]. Han må gjøre det slik, for å få en best mulig avtale.

(Originalteksten finner du på Twitter. Denne teksten er oversatt til norsk av Aina Nilsen.)

 

DEL
Forrige artikkelSeth Abramson focusing on Yulya Alferova
Neste artikkelSeth Abramson on the «Democratic Memo»
Seth Abramson er advokat, professor ved ‘University of New Hampshire’, og han er en kjent politisk kommentator på CNN og BBC. Han har også hatt nylige intervjuer på CBS, CBS Radio, MSNBC, NBC Radio, ABC News, ABC Radio, NPR, PBS, the CBC, Bloomberg, Vanity Fair, The Washington Post, The New York Times, The Boston Globe, New York Magazine, Politico, Congressional Quarterly, The New York Daily News, The Chronicle of Higher Education, og andre.